Moj Astrolog

TRI MORFOTIPA

Analize veza između tela i psihe otpočele su sa pozitivizmom u drugoj polovini 19. veka, naročito u oblasti kriminologije. Tridesetih godina 20. veka, na Harvardu, profesor Šeldon je odlučio da potvrdi tu vezu pomoću statistike. Napravio je fotografije 4.000 studenata, slikajući ih spreda, otpozadi i iz profila. Zatim je počeo da ih grupiše po sličnostima, da bi na kraju dobio samo tri velike grupe. Šeldon je na kraju zaključio da svako može da bude svrstan u jedan od njegova tri morfotipa koje je nazvao: cerbrotonski, somatotonski i viskerotonski. Prvobitno ima je dao imena ektomorfni, mezomorfni i endomorfni, jer je smatrao da oni postaju određeni već tokom trudnoće.
■ Cerbrotonski tip se prepoznaje po izduženosti kostiju koje, međutim, nisu izražene. Trup je slabo razvijen, a udovi poseduju slabu mišićnu masu. Deo tela koji se čini najrazvijenijim je glava. Odaje utisak nekoga ko je u stalnom grču. To je rezultat stalnog unutrašnjeg psihičkog delovanja, što je, opet, posledica izuzetne nervne osetljivosti.
■ Somatotonski tip, s druge strane, ima izuzetno razvijenu mišićnu i skeletnu strukturu – razvijen grudni koš i jake udove. Dominantan je predeo trupa. Ovakva osoba je u stalnom pokretu i nastoji da bude aktivna tokom celog dana: ne toleriše sedenje. Iza ovakvog sportskog pristupa životu, krije se želja za takmičenjem i nagon za vođstvom.
■ Viskerotonski tip se prepoznaje po naglašenom trbušnom delu. Telo je razvijeno više u širinu nego u visinu. Udovi su kratki, masivni, ali sa slabim mišićima. Ove osobe su usporene kako u pokretima, tako i u razmišljanju i u emocijama. Svežina njihovog lica odaju utisak opuštenosti, a ponekad, čak, i pospanosti. Izrazito su prilagodljivi i poseduju veliku sposobnost konkretizacije, što ih oslobađa beskorisnog razmišljanja. Njihova zadovoljstva su vezana pretežno za materijalni svet.
Posmatrani iz različitih uglova, ovakvi morfotipovi su prisutni i u drugim teorijama. Tradicionalna indijska medicina Ayurveda tvrdi da su u čoveku aktivna tri principa: Vata, Pitt i Kalpha. Dominantnost jednog od njih formira čovekov telesni sklop nazvan Dosha. Kod tipa Vata preovlađuje pokret i osećajnost i on se može uporediti sa cerebrotonskim. Kod Pita je dominantna toplota i on se približava somatotonskim, a tipom Kalpha upravlja voda, pa se može povezati sa viskerotonskim.

Moj Astrolog telefonom 24/7

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 EUR

NEMAČKA

0,79 €

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

Astro SMS

Nikada nije kasno da preuzmete stvar u svoje ruke i obratite se našem stručnom i profesionalnom astro timu za svoju ličnu astro prognozu!

Astrologija uživo

Astrologijom se jasnije sagledava pozicija u životu i životne okolnosti, što je neprocenljiva pomoć da se uspešnije funkcioniše.

Tarot online telefonom

Tarot otvaranje daje vrlo brz i jasan odgovor na konkretno postavljeno pitanje ili zamišljenu želju.

Natalne karte

Natalna karta je prikaz neba i rasporeda planeta i zvezda u trenutku našeg rođenja.

Numerologija

Vaš broj životnog puta je jedan od najuticajnijih numeroloških aspekata u okviru kompletne nauke o numerologiji.

ASTROLOGIJA, TAROT TUMAČENJE I NUMEROLOGIJA telefonom

(Direktan poziv dodirom na broj telefona)

SRBIJA

120 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

ŠVAJCARSKA

1,99 CHF

AUSTRIJA

1,55 €

NEMAČKA

0,79 EUR

mob. od operatera

BiH m:tel

1,4 KM

BiH BH Telekom

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK